Aktualności

Oleje i olejki, 2017-10-12

Oleje bazowe stanowią podstawę wielu kosmetyków naturalnych i organicznych. Nazywane są olejami bazowymi lub nośnymi, bo tworzą neutralną bazę, do której dodaje się inne substancje, najczęściej olejki eteryczne w bardzo małym stężeniu, woski, ekstrakty roślinne i inne substancje, aby uzyskać kosmetyk bezpieczny do zastosowania na skórę.

Same w sobie, oleje bazowe wywierają bardzo korzystne działanie: nawilżają i odżywiają, regenerują, poprawiają elastyczność i ujędrnienie, a także łagodzą podrażnienia i tworzą ochronny film na skórze. Każdy olej ma oprócz tego własne dobroczynne właściwości, które wnosi do kosmetyku. Należy pamietać, że dobroczynne działanie olejów jest związane z metodą ich produkcji, preferowane są oleje tłoczone na zimno, nie rafinowane, pochodzące z upraw organicznych, co ma także wpływ na ich ceny.



Olejek morelowy – PRUNUS ARMENIACA

Lekki, bladożółty olejek tłoczony z pestek moreli zwyczajnej. Możliwe jest pozyskanie wersji nierafinowanej zawierającej niewielkie ilości witaminy E. Olejek morelowy zawiera ponadto nienasycone kwasy tłuszczowe, oleinowy i linolowy, oraz witaminę A.

- wytwarza na skórze ochronny film, zmiękcza i odżywia, – dzięki lekkiej konsystencji bardzo dobrze się wchłania, – może być stosowany przez osoby cierpiące na egzemę, – polecany dla cery suchej, dojrzałej i wrażliwej, – łagodzi podrażnienia, regeneruje i spłyca drobne zmarszczki.

Wosk pszczeli

Wosk pszczeli jest jedną z najcudowniejszych substancji, jakie wymyśliła natura. Świetnie sprawdza się jako zagęszczacz (zmieszany z olejami, wosk pszczeli zmienia ich stan skupienia na stały, przekształcając substancję oleistą w krem), emulgator, i środek utrzymujący wilgoć. Wosk ma bardzo dobre właściwości kojące i zmiękczające, pomaga także skórze zatrzymać wilgoć.
Osoby cierpiące na trądzik często niesłusznie sądzą, że wosk jest składnikiem komedogennym (zatyka pory skóry i przez to przyczynia się do powstawania trądziku i wyprysków), ale w rzeczywistości ma on wskaźnik wywoływania podrażnień równy zeru a stopień komedogenności 0 – 2, co oznacza, że umiejętnie użyty, nie wywoła ani nie przyczyni się do powstawania trądziku ani wyprysków.

Wosk pszczeli nie tylko nie stwarza problemów ze skórą, ale świetnie przydają się w kosmetykach jego właściwości antyseptyczne, łagodzące i zmiękczające. Jest także naturalnym emulgatorem.

Olejek marchewkowy – DAUCUS CAROTA

Biały kwiat marchwi zwyczajnej jest bardzo charakterystyczny i łatwo rozpoznawalny dzięki małej purpurowej plamce na tle białego kwiatostanu. Nasiona marchwi zawierają 0,5 – 1,6% olejku eterycznego, a macerat sporządza się z korzeni tej popularnej, dziko rosnącej rośliny i oleju bazowego.

- wspomaga proces gojenia się skóry poprzez , – dzięki zawartości beta-karotenu nadaje ładny odcień skórze, pogłębia i utrwala opaleniznę, – łagodzi swędzenie skóry i nawilża, dzięki czemu uważa się, że łagodzi przebieg egzemy i łuszczycy, – ma właściwości regenerujące i przeciwstarzeniowe, neutralizuje wolne rodniki.

Olejek kokosowy – COCUS NUCIFERA

Lekki, wysoce rafinowany olej otrzymywany w wyniku przetworzenia miąższu orzecha kokosowego. Olej kokosowy jest zazwyczaj półpłynny lub ma stałą konsystencję w temperaturze pokojowej, chociaż można uzyskać frakcjonowany olej kokosowy pozostający w stanie płynnym nawet w niskiej temperaturze. Olej kokosowy jest bezbrawny i bezzapachowy, dzięki czemu jest często używany w kosmetykach jako olej bazowy. Dzięki braku zapachu dobrze komponuje się z pachnącymi olejkami eterycznymi. Mimo niewielkiej ilości substancji odżywczych, olej kokosowy ma zdolność blokowania 20% promieni słonecznych.

- wytwarza ochronny film na skórze, – nawilża, zmiękcza i natłuszcza skórę, – idealny dla skóry wrażliwej i problematycznej.

Oliwa z oliwek, extra virgin – OLEA EUROPEA

Oliwa z oliwek jest zazwyczaj tloczona z twardych, niedojrzałych oliwek. Oliwy dzielą się na trzy rodzaje: extra virgin, virgin i pure. ‘Extra virgin’ pochodzi z pierwszego tłoczenia oliwek i jest najbogatsza w składniki odżywcze. Jest to substancja oleista o cięższej konsystencji, ciemnawym żółto-zielonym kolorze i owoco-pieprzowym smaku. Oliwa ‘extra virgin’ zawiera cenne kwasy tłuszczowe, głównie kwas alfa-linolenowy.

- oliwa z oliwek polecana jest do pielęgnacji wysuszonej i podrażnionej skóry, w celu zapobiegania rozstępom, a także łagodzenia swędzenia w chorobach skórnych, – oliwa jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, pochłania ok. 20% promieni słonecznych.

Olejek jojoba – BUXUS CHINENSIS

Jojoba (Simmondsia chinensis) to roślina krzaczasta pochodząca z pustyń Arizony, Kalifornii i Meksyku. Jest to jedyny przedstawiciel rodziny Simmondsiaceae, w rzędzie Caryophyllales (goździkowate). Jojoba jest uprawiana komercyjnie w celu produkcji olejku, płynnego wosku estrowego, zwanego olejkiem jojoba, wytłaczanego z nasion. Zawartość płynnego wosku w dojrzałych nasionach wynosi ok. 54%. Olejek ten ma rzadko spotykaną strukturę chemiczną: niezwykle długi (C34-C46) prosty łańcuch estrów, co sprawia, że, bardziej niż jakikolwiek inny olej, budową przypomina ludzkie sebum. Stosowana w kosmetykach, jojoba zastępuje niejako ludzkie sebum, regulując jego wydzielanie przy cerze problematycznej. Jojoba zawiera także kwas mirystynowy, który posiada właściwości przeciwzapalne.

- dzięki zawartości kwasu mirystynowego, olejek jest używany jako substancja o działaniu przeciwzapalnym, na przykład w środkach na reumatyzm i artretyzm, – polecana dla każdego rodzaju cery, odżywia i chroni – ma działanie wspomagające w leczeniu chorób skórnych: łuszczycy i egzemie, oraz przy oparzeniach słonecznych, – zmiękcza i nawilża wysuszoną i podrażnioną skórę, – reguluje wytwarzanie sebum.

Olejek z dzikiej róży – ROSA CANINA

Dzika róża to krzak dochodzący do 2,5 metra wysokości, który rośnie dziko w Andach, głównie w Chile i Peru. Można ją znaleźć rosnącą w rejonach górskich, na nieurodzajnych glebach. Kwiaty są białe lub różowe, po kwitnieniu pojawiają się owoce. Olejek z dzikiej róży jest bogaty w karotenoidy, które nadają mu także złoto czerwonawy odcień. Poza tym, zawiera także kwas alfa-linolenowy, flawonoidy, witaminę A, B i C oraz garbniki. A ponieważ olejek jest uzyskiwany z owoców dziko rosnących, ma prawo do miana olejku organicznego.

- olejek ma silnie regenerujące właściwości, redukuje zmarszczki, uelastycznia, rewitalizuje, spowalnia proces starzenia się skóry, – ze względu na działanie przeciwzapalne i regenerujące polecany do pielęgnacji cery problematycznej, podrażnionej, poparzonej przez słońce, wrażliwej, – świetnie nawilża, dostarcza substancji odżywczych, zmiękcza naskórek, – wspomaga leczenie łuszczyc, trądziku, łojotoku, – rozjaśnia piegi i przeciwdziała tworzeniu plam pigmentacyjnych.

Olej sezamowy – SESAMUM INDICUM

Najwyższej jakości olejek sezamowy jest tłoczony z nasion sezamu. Olejek ma kolor złoto-żółty i nieco gorzki, ale przyjemny orzechowy aromat. Istnieje także ciemnobrązowa odmiana oleju sezamowego, tłoczonego z nasion tostowanych.

- bogaty w wtaminy E i B oraz minerały: wapń, magnez, fosfor, – uelastycznia i ujędrnia skórę, – chroni przed negatywnym działaniem wolnych rodników, – poprawia poziom nawilżenia i odżywiania skóry, szczególnie polecany dla cery suchej, – jest naturalnym środkiem chroniącym przed poparzeniami słonecznymi, pochłania do 25% promieni słonecznych.

Olej słonecznikowy – HELIANTHUS ANNUS

Olej słonecznikowy sprzedawany w sklepach spożywczych to zazwyczaj wersja wysoko rafinowana, ale odmiana tłoczona jest także dostępna. Wtedy olej taki ma etykietę: olej z nasion słonecznika (tłoczony). Olej ma złoty kolor i lekko słodkawy, orzechowy zapach.

- nierafinowany olej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfolipidy, karoteny i duże ilości witaminy E, – bogaty w minerały: wapń, cynk, żelazo i fosfor, – polecany w schorzeniach skóry, łagodzi podrażnienia, nawilża i odżywia, – ma właściwości przeciwrodnikowe, wygładzające i normalizujące, – stosowany wewnętrznie korzystnie wpływa na kondycję skóry włosów i paznokci.

Olej ze słodkich migdałów – PRUNUS DULCIS

Najlepszej jakości olejek jest tłoczony na ciepło z nasion owoców drzewa migdałowego. Ten delikatny olejek ma bladożółty kolor i lekko orzechowy zapach. Nie zawiera bardzo wielu substancji odżywczych, z wyjątkiem witaminy D i E, oraz śladowych ilości minerałów. Olej ze słodkich migdałów jest neutralny i nie powoduje alergii, dlatego polecany jest także do pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt. Jak kilka innych olei roślinnych, jest naturalnym filtrem promieniowania UV.

- wspaniały jako środek zmiękczający, odżywczy i nawilżający dla suchej skóry, – pomaga łagodzić podrażnienia, – łagodzi swędzenie skóry doświadczane przez osoby cierpiące na łuszczycę, egzemę, i inne choroby, wktórych skóra łuszczy się, – łagodzi poparzenia słoneczne, – odmładza i uelastycznia skórę.

Olej z kiełków pszenicy – TRITICUM VULGARE

Olej z kiełków pszenicy jest uzyskiwany przez tłoczenie na ciepło lub ekstrahowanie nasion pszenicy zwyczajnej. Otrzymany olej jest gęsty, pomarańczowobrązowy, o charakterystycznym zbożowym zapachu. Olej z kiełków pszenicy zawiera duże ilości witaminy E. Użyty jako kosmetyk, olej ten przenika wgłąb naskórka, gdzie łagodzi podrażnienia i naprawia szkody wyrządzony przez nadmierne opalanie.

- bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, polecany do pielęgnacji cery suchej ze względu na doskonałe właściwości rewitalizujące i regenerujące, – ma właściwości regenerujące, nawilżające i przeciwzapalne, – spłyca rozstępy i blizny, działa wspomagająco w leczeniu łuszczycy i egzemy, – polecany do wszystkich typów skóry.

Powrót